logo Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

27 февруари 2007 г.

На основание чл. 25, ал. 1 от ЗБНБ Българската народна банка пуска в обращение от 28 февруари 2007 г. трикомпонентна възпоменателна монета от серията „Именити български гласове”, посветена на Борис Христов. Цената, на която монетата ще бъде продавана на касите на БНБ, е 64 лева (с ДДС).

Монетата е първата българска трикомпонентна възпоменателна монета, съставена от две кръгли заготовки, надеждно пресовани с общ външен пръстен. Трите елемента са изработени от сребро. Всеки от тях има различен цвят след галваничното нанасяне на злато и черна оксидация на среброто.

Лицевата страна на монетата е решена в съчетанието сребърен вътрешен кръг и оксидиран сребърен външен пръстен, а обратната - в съчетанието на позлатен вътрешен кръг и оксидиран външен пръстен. Технологичната разработка е в резултат на няколкогодишните усилия на „Монетен двор” ЕООД за отсичане на такава монета - от три компонента в три различни цвята.
10 лева, 2007 г.

Именити български гласове • Борис Христов

На лицевата страна на монетата във вътрешния кръг е емблемата на Българската народна банка с годината „1879”, изписана върху лентата и номиналната стойност на монетата „10 ЛЕВА”. Околовръст на външния пръстен са изписани „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА” и годината на емисия „2007”.

На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е изобразен именитият български оперен певец Борис Христов в ролята на Борис Годунов от едноименната опера. Околовръст по външния пръстен са изписани „БОРИС ХРИСТОВ” и „ИМЕНИТИ БЪЛГАРСКИ ГЛАСОВЕ”.

ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ

Емисия

2007 г.

Номинална стойност

10 лева

Метал, проба

Ag 999/1000, с двустранно оксидиран външен пръстен и позлатен вътрешен кръг на обратната страна на монетата

Качество

мат-гланц, висше

Тегло

31.10 г

Диаметър

40 мм

Гурт

гладък

Тираж

10 000

Отсечена в

София, България

Художествен проект

Елена Тодорова и Тодор Тодоров


Прикачени файлове

Презентация на монетата Изтегли PPT (2661 KB)