logo Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

15 септември 2008 г.

Днес, 15 септември 2008 г., в сградата на БНБ бе представена сребърна възпоменателна монета, посветена на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

На представянето присъстваха министър-председателят г-н Сергей Станишев в качеството си на председател на Националния инициативен комитет за отбелязване на 100 г. от обявяване на Независимостта, управителят на БНБ г-н Иван Искров, зам. председателят на Националния инициативен комитет проф. Георги Марков – директор на Института по история на БАН, заместник-министърът на културата Надежда Захариева, подуправители и членове на Управителния съвет на БНБ.

БНБ винаги е била съпричастна към постиженията на българската нация и е откликвала с готовност при отбелязването на важните исторически годишнини, заяви при представянето на монетата управителят на БНБ г-н Иван Искров.

100-годишнината от Независимостта е повод да си спомним с гордост за извървения път досега, подчерта в краткото си приветствие министър-председателят Сергей Станишев. Според него днес трябва да погледнем напред, към нещата, които искаме да постигнем по такъв начин, че поколенията, честващи 200-годишнината, да се обърнат с гордост към миналото. Министър-председателят благодари на Управителния съвет на централната банка за емитирането на възпоменателната монета и подчерта, че БНБ е била и си остава стълб на финансовата стабилност на страната ни.

На 22–ри септември преди 100 години България стана не само свободна, но и независима европейска държава, посочи проф. Георги Марков, след което монетата бе представена пред медиите.

Цената, на която монетата ще бъде продавана на касите на БНБ, е 54 лева (с ДДС).
10 лева, 2008 г.

100 години независимост на България

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на БНБ с годината „1879”, изписана върху лентата. Околовръст са изписани „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”, годината на емисия „2008” и номиналната стойност „10 ЛЕВА”.

На обратната страна на монетата е представен мотив от реплика на монетите от 20 и 100 лева, емисия 1912 година, които са посветени на обявяването на Независимостта на България. Околовръст е изписано „100 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ”, а отдолу – „22 СЕПТЕМВРИ 1908”.

ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ

Емисия

2008 г.

Номинална стойност

10 лева

Метал, проба

Ag 925/1000

Качество

мат-гланц, висше

Тегло

23.33 г

Диаметър

38.61 мм

Гурт

гладък

Тираж

5000

Отсечена в

София, България

Художествен проект

Иван Тодоров


Прикачени файлове

Презентация на монетата Изтегли PPT (4354 KB)