logo
Skip to content

Нова серия български банкноти

Третата банкнота от новата серия е с номинална стойност 20 лева, емисия 2020 г., и е в обращение от 20 март 2020 г. като законно платежно средство.

20 лева, 2020 г.

На лицевата страна са изобразени портрет на Стефан Стамболов; фрагмент от авторска стихосбирка; печат на Българския благотворителен комитет „Единство“; вертикални текстове „Стефан Стамболов“ и „1854–1895“; номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

На обратната страна са изобразени сградата на Народното събрание, фрагменти от Орлов мост и Лъвов мост и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

 

Технически параметри

Преобладаващ цвят син.

Материал – хартия, тонирана в син цвят, с лаково покритие след отпечатване.

Размер - 131 х 73 мм.

Нови защитни елементи

Допълнителен знак за незрящи граждани – състои се от три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на орел и лъв; цветен холограмен портрет на Стефан Стамболов; стилизирано изображение на орден „За храброст“; изображения на „изправен коронован лъв“ с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на числото „20“.

Осигурителна нишка – вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст „БНБ 20“ и с динамичен ефект „ветрило“, променяща цвета си от зелено към синьо. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 20“ се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Стефан Стамболов. Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата.
Прикачени файлове

Решение № 444/20.12.2019 г. на УС на БНБ Изтегли PDF (320 KB)

Презентация на банкнотата Изтегли PDF (3773 KB)

Плакат Изтегли PDF (1853 KB)

Информационна дипляна за банкнотата Изтегли PDF (1861 KB)