logo
Skip to content

Реч на г-н Иван Искров, управител на Българската народна банка, по случай 135-годишнината от основаването на Българската народна банка, София, Народен театър „Иван Вазов“, 6 юни 2014 г., 19.00 часа

Уважаеми господин Президент на Република България,

Уважаеми господин председател на Народното събрание,

Уважаеми господин министър-председател,

Ваше Светейшество,

Уважаеми дами и господа народни представители и министри,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми гости,

Дами и господа,

Позволете ми да Ви приветствам с „Добре дошли” на тържествения концерт, посветен на 135-годишнината от основаването на Българската народна банка. За мен е чест и привилегия да застана пред Вас точно на 6 юни – денят, в който през 1879 година е извършена първата финансова операция, сложила началото на дейността на централната банка. Основана няколко месеца по-рано – на 25 януари същата година – БНБ се превръща в една от първите държавни институции на свободна и възраждаща се България. Окрилени от свободата и водени от любов към Родината, у нас се завръщат огромен брой български студенти, завършили в най-престижните европейски университети. И без да губят време, тези млади патриоти се включват в изграждането на новата българска институционална архитектура. Важна част от нея е и Българската народна банка, в чието утвърждаване вземат дейно участие и вече признати обществени авторитети. Имената на завършилия финансови науки в Париж Георги Желязкович, на дипломиралия се в Женевския университет Михаил Тенев, на големия политик и държавник Иван Гешов, както и на много други заслужили дейци след тях вграждат своя труд и мечти, своята вяра и проницателност в основите и постиженията на нашата централна банка. Именно върху тази респектираща със здравината си сплав от младост и мъдрост, от академични познания и практически опит се изгражда институционалната платформа на Българската народна банка.

Сами разбирате колко задължаващо е за нас, днешните наследници на тези заслужили предшественици, да продължим с достойнство и старание да надграждаме върху завещаното от тях добро наследство. Защото именно непрестанният стремеж за изграждане на една модерна и ефективна финансова система обяснява защо днес разполагаме с развит и конкурентоспособен банков сектор и платежна система, предлагащи най-съвременни продукти и услуги в подкрепа на националното стопанство и на гражданите. Банковата ни система – един от най-добре регулираните и прозрачни сектори в България – днес е добре капитализирана, с висока ликвидност и функционира гладко, готова да подкрепи растежа на родната икономика. И тъй като зад всеки значим институционален успех стоят както национален консенсус и обществена подкрепа, така и изстраданата мъдрост на предишните поколения, позволете ми тук да цитирам една забележителна мисъл на сър Исак Нютон от 1676 г.: Ако съм успял да видя по-далеч, казва той, то е защото съм стоял на раменете на великани.

Днес е време, дами и господа, да си спомним всички онези достойни наши предци, завещали ни своя пример на трудолюбие и любов към Отечеството, пример на градеж и упоритост, съчетани с вяра в европейската принадлежност на България.

Осъществен израз на този именно стремеж бе постигнатото на 1 януари 2007 г. пълноправно членство в Европейския съюз, когато България заслужено зае своето достойно място в европейското семейство. От тази дата Българската народна банка стана член на Европейската система от централни банки и постепенно натрупа не само значителен опит като банка на страна – пълноправен член на Съюза, с безспорен авторитет на уважавана институция – през тези първи седем години на членството ни БНБ се утвърди като сериозен партньор с отговорно и предвидимо поведение. Това е ценен капитал, който ще бъде използван и за следващия етап от нашата европейска интеграция – пълноправното членство в еврозоната. Както е широко известно, това е наш ангажимент, поет с подписването на Договора за присъединяване към Европейския съюз. Същевременно това е и наша стратегическа цел, която изцяло съответства на историческата ни европейска ориентация и ще установи по категоричен начин геополитическата ни принадлежност към ядрото на европейския континент. Членството ни в еврозоната обаче не трябва да се възприема като поредния лозунг, използван за вътрешнополитическо противоборство. Напротив, движещата сила на този процес трябва да бъде ясната ни убеденост, че самите ние се нуждаем от реформирана и конкурентоспособна икономика, включваща в себе си усилия за повишаване на качеството на човешкия капитал в дългосрочен план – и то усилия, подкрепени от ясен обществено-политически консенсус. Защото стратегическите цели се постигат само с национално съгласие. Едва при изпълнението на тези условия, които самите ние си поставяме, България ще се превърне в един предвидим, допринасящ и уважаван член на еврозоната.

Уважаеми гости,

Позволете ми в такъв ден на равносметка да се обърна с искрена признателност първо към моите колеги от Българската народна банка. Към онези непознати за медиите и широката общественост добросъвестни служители, експерти и ръководители, които с всекидневен всеотдаен и квалифициран труд отговарят на високите обществени очаквания.

Благодаря Ви, скъпи колеги!

Бих искал да изкажа своята лична благодарност за значителното присъствие и проявеното уважение на наши партньори от международни финансови институции и централни банки – с всички тях Българската народна банка има прекрасно и плодотворно сътрудничество и аз искрено вярвам, че то ще продължи да се развива още повече и занапред.

Най-важното оставих за края – благодаря на всички български граждани за тяхното доверие към Българската народна банка! Измежду всички активи, това е нашият най-ценен актив – доверието, многократно по-ценен от значителните международни валутни резерви на централната банка!

Уважаеми дами и господа,

За мене е не само огромна отговорност, но и висока чест да ръководя в продължение на повече от 10 години именно тази институция – Българската народна банка!

Благодаря Ви за вниманието!


Изтегли DOC (39 KB)