logo
Skip to content

Интервю с управителя на БНБ г-н Димитър Радев за предаването „Тази сутрин” на телевизия Би Ти Ви, 4 декември 2015 г.

Управителят на Българската народна банка г-н Димитър Радев даде интервю за предаването „Тази сутрин” на телевизия Би Ти Ви. Той коментира актуални въпроси, свързани с дейността на Централната банка и финансовата стабилност в страната.

Един от основните въпроси бе свързан с предстоящата оценка на активите на банките и стрес тестовете, които ще се проведат през 2016 г.

„Стрес тестовете са стандартен инструмент, който самите банки прилагат. Това, което ще стане следващата година, ще бъде тази независима външна оценка за качеството на активите на търговските банки. Стрес тестовете ще се базират на тази оценка и те ще покажат дали нашите банки са готови да действат при определени неблагоприятни макроикономически ситуации, в условията на рискове, на които сме свидетели, както външни, така и вътрешни”, заяви г-н Радев.

Управителят бе помолен да коментира и начина, по който е изградил екипа си в Централната банка, както и твърденията, че не е направил значителни промени. Гуверньорът посочи, че нови титуляри има в управление „Банково”, в управление „Банков надзор”, има и нов Главен секретар, нов Главен юрист и нов Главен счетоводител. „Това са хора от Централната банка и хора от банковия ни сектор. Това са хора със собствена професионална биография, със собствена тежест, със собствено място. Те не са функция на един или друг управител. Повечето от тези хора са работили с двама-трима управители, така че това е една промяна, която Централната банка не познава поне през последните десетилетия, и аз мисля, че тя се прави по един много сериозен, професионален и балансиран начин, както трябва да се правят нещата в една такава институция като Централната банка”, категоричен бе управителят на БНБ.

На въпрос дали политиците се месят в работата му като гуверньор, той заяви, че е налице държавнически подход и поне откакто той е на тази позиция, няма никаква намеса. „Решенията, които се взимат в Централната банка, се вземат абсолютно независимо. И трябва да кажа и мисля, че съм длъжен да го направя, че тонът за това държавническо отношение към Централната банка се дава както от българския премиер, така и от най-отговорните политически фактори.”, заяви г-н Радев.

Запитан дали е възможно да се случи нещо, подобно на КТБ, управителят на Централната банка отговори, че банковата система като цяло е стабилна. Всеки, който следи показателите, които Централната банка публикува, ще види, че търговските ни банки са с висока ликвидност, със значителни капиталови буфери. Резултатите от тяхната дейност и като печалба са много добри. Системата като цяло е стабилна, но окончателното възстановяване на доверието минава през това, което наричаме преглед на качеството на техните активи и стрес тестовете.

Г-н Радев заяви, че оценката ще бъде организирана по един независим начин от външни одитори, което е необходимо не само за възстановяване на доверието, но и за реализиране на стратегическите цели, включително свързани с членството в еврозоната.

Попитан кога България ще стане част от еврозоната, управителят на БНБ заяви, че всякакво фиксиране на дати към този момент няма да бъде продуктивно. Това, върху което и правителството, и Централната банка са се концентрирали, е да се изпълнят редица условия, които са много важни, за да започне разговорът за еврозоната. Конкретно за Централната банка трите основни теми са – банковият надзор, изграждането на институционална рамка за възстановяване и преструктуриране на банки и, разбира се, оценката за качеството на активите в нашия банков сектор, категоричен бе г-н Радев.

Вижте интервюто с управителя на БНБ тук.


Изтегли DOC (39 KB)