logo
Skip to content

Презентация на г-н Иван Искров, управител на БНБ, пред Четвъртата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от вестник "Капитал" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, София, 3 ноември 2009 г.

Управителят на БНБ Иван Искров категорично отхвърли лансираната идея за модификация на валутния борд по време на изказването на Годишната среща на бизнеса и правителството в "Шератон". "Валутният борд или го има, или го няма. Свидетели сме как в една страна централната банка се опитваше да прилага модификация и операции на паричния пазар и видяхте там докъде стигна бордът", каза той.

Г-н Искров подчерта, че БНБ е водила антициклична политика въпреки ограниченията на валутния борд. По време на подема централната банка ограничи лицензирането на нови банки и предприе мерки, които позволиха да се натрупат буфери, в т.ч. чрез кредитните тавани и рязко вдигане на минималните резерви, посочи той. "По време на кризата обърнахме мерките, като чрез намаляване на минималните задължителни резерви вляхме 3 млрд. лв. в икономиката и облекчихме изискванията за класификация на заемите", подчерта Искров. Управителят допълни, че в резултат на препоръката на "Банков надзор" да не се разпределя печалбата за 2008 г. 1.4 млрд. лв. са останали на разположение на икономиката. Банковата система е в добро състояние, като капиталовата адекватност надхвърля 17%, посочи г-н Искров и допълни, че към септември печалбата на банките е 622 млн. лв., като независимо от 40-процентния й спад банките успяха да покрият провизиите за лоши кредити и увеличените лихви по привлечените средства.


Изтегли DOC (31 KB)

Прикачени файлове

Презентация Изтегли PPT (291 KB)