logo
Skip to content

Обръщение на г-н Иван Искров, управител на БНБ, към участниците в Третото национално състезание „Банките в действие” на „Джуниър Ачийвмънт България” с подкрепата на Ситибанк България, София, 4 март 2010 г.

Уважаеми господин Иванов от Ситибанк,

Уважаема госпожо Стойчева от Джуниър Ачийвмънт,

Преди всичко бих искал да ви благодаря за любезната покана, с която ми давате прекрасната възможност лично да поздравя участниците в Третото национално състезание „Банките в действие”, организирано от Джуниър Ачийвмънт България и подкрепено от Ситибанк България. Известно ми е, че това състезание е част от програмата за финансова грамотност „Банките в действие”, чиято основна идея е да предаде на участниците принципите на банковата индустрия и да ги изправи пред предизвикателството да опитат да управляват успешно банка в конкурентна среда. Добре запознат съм и с факта, че тази програма е насочена към постигане на икономическа и финансова грамотност, бизнес умения, лидерство и стратегии за успех. Бих искал и аз да ви обърна внимание на едно семпло правило за публичното поведение на управителя на БНБ – това правило изисква много внимателно да бъдат избирани събитията и публичните инициативи, на които да присъствам като гуверньор на централната банка на България. Публичните ми изяви се подготвят старателно и като правило са твърде малобройни. Ето защо отговарям положително на много малко от многобройните покани, които всекидневно се получават в моя офис. Обръщам внимание върху този факт, защото бих искал присъствието ми днес тук да бъде възприето като ясен знак за огромното значение, което отдавам на инициативи като „Банките в действие” на Джуниър Ачийвмънт и Ситибанк. Участниците в тази програма са представители на ново поколение млади българи, растящо в една напълно различна среда от тази, в която бяха възпитавани техните бащи и майки, баби и дядовци. На предишните поколения бе внушавано, че има кой да мисли вместо тях, че няма нужда да мобилизират своя интелектуален потенциал, че някой друг ще свърши тяхната работа. Днес всички знаят кой какво свърши и как приключи тази илюзия. Ето защо се обръщам към нашите млади наследници – трудете се всекидневно и упорито и никога не се отказвайте от мечтите си. Това е моят отговор, ако някой от вас ме попита каква е рецептата за успех. Вие имате уникално преимущество в сравнение с нашето поколение и това е преимуществото на интернет, на свободния достъп до необятна по обем и качество информация, имате предимството на свободното пътуване. На вашата възраст ние не смеехме да си помислим за това, то бе извън мечтите ни, извън сънищата ни. Ето защо вие имате несравнимо по-висока стартова позиция и затова ви насърчавам да стигнете много по-далеч в личните си постижения, в реализирането на своя потенциал, отколкото сме успели ние самите.

Сигурен съм, скъпи млади приятели, че участието ви в програми като „Банките в действие” на Джуниър Ачийвмънт и Ситибанк пряко ви съдействат да натрупате и опит, и самочувствие, и увереност в себе си – толкова необходими за вашите утрешни успехи в областта на банкирането. Вие имате повече възможности, отколкото имахме ние като поколение – казвам това с мъничко благородна завист – вие сте по-умни, по-смели, по-съобразителни от нас – казвам това с много гордост. И заради всичко изброено дотук заслужавате да стигнете далеч, дори отвъд днешните си мечти. Трудете се всекидневно и без да ви омръзва, не се отказвайте от мечтите си и ще успеете! Пожелавам ви здраве и успех и на вас, и на организаторите на днешното състезание Джуниър Ачийвмънт и Ситибанк!

Честит празник, колеги!


Изтегли DOC (59 KB)