logo
Skip to content

50 лева, 1999 г.

На лицевата страна на банкнотата е разположен портрет на Пенчо Славейков. Във фона са включени фрагменти от сградите на Народния театър и Народната библиотека, свързани с културната и обществената дейност на поета.

Пенчо Славейков (1866 - 1912 г.) - поет, есеист, преводач и литературен критик - е един от най-влиятелните класици на българската литература, приобщили я към световния литературен процес. Личността и творчеството му оставят ярък отпечатък върху развитието на всички следващи поколения български интелектуалци.

Основна тема на обратната страна на банкнотата е епичното му творчество - поемата за националния героизъм „Кървава песен” и композиция от илюстрации към стихосбирката „Епични песни”. Факсимилният текст е откъс от нейното първо издание. Втората сюжетна линия е интимната лирика на поета, представена чрез ръкописа на стихосбирката „Сън за щастие”, и портрет на неговата голяма любов - поетесата Мара Белчева.

Технически параметри

Основен цвят - кафяв.

Хартия - 100% памук, тонирана в резедав цвят.

Размер - 136 х 76 мм.

Защитни елементи

Антикопирна ивица - холограмна лента с редуващи се изображения на птица (елемент от дизайна на обратната страна на банкнотата), числото „50” и на текст „ЛЕВА”, изписан с минишрифт, които променят цвета си при промяна на ъгъла на наблюдение.

Осигурителна нишка - вградена в хартията лента с негативен микро-текст „БНБ 50”.

Воден знак - полутоново изображение на портрета от банкнотата.

Флуоресценция - при осветяване с ултравиолетова лампа се наблюдава флуоресценция на елементи от композицията, серийните номера и влакънца от хартията.

Регистър на проглед - изображение на число „50” се оформя в правоъгълно шахматно поле при наблюдение срещу светлина.

Микро-текст на лицевата страна - текст „ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ” вляво от портрета и в двете вертикални линии вдясно от портрета; текст „ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА” в зоната вдясно от портрета; текст „50 ЛЕВА”, запълващ числото на номинала „50”.

Микро-текст на обратната страна - текст „ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ”, оформящ вертикална ивица в лявата част на банкнотата.

С релефен печат на лицевата страна на банкнотата са отпечатани портретът, текстовете „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”, „ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА”, числото на номинала „50”, винетката и текстът „50 ЛЕВА" върху антикопирната ивица.

Знак за незрящи граждани - релефно изображение на два триъгълника, насочени един срещу друг.