logo
Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

1 април 2010 г.

По повод първоаприлска шега под заглавие „Антикризисна мярка – въвеждаме еврото”, (по-късно редактирана като „Антикризисна първоаприлска мярка – въвеждаме еврото”), излъчена днес, 1 април, по Дарик радио под формата на интервю с Хю Джейсън, директор „Развиващи се пазари” в Международния валутен фонд, Българската народна банка заявява:

В първоначалното съобщение на Дарик радио по никакъв начин не се подсказва, че това интервю е с въображаем човек и е първоаприлска шега. Необходимо е да се знае, че служител на име Хю Джейсън в МВФ няма и дирекция „Развиващи се пазари” в МВФ не съществува. В това нелепо хрумване се използва абсолютно неправомерно името на изключително влиятелна световна финансова институция като Международния валутен фонд, чиито авторитет пряко влияе на световните финансови пазари. Ето защо тази „шега” може да повлияе негативно на реда и общественото спокойствие, като всее необоснована тревога в обществото. Недопустимо е в условията на безпрецедентна световна икономическа криза да се правят подобни опасни „шеги”, грубо спекулиращи със страховете на хората.

С оценката си за стабилността на валутния борд и курса на лева МВФ изцяло подкрепя следваната повече от десет години стратегия на България.

Становището на МВФ по случая може да бъде видяно тук.