logo
Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

16 юли 2010 г.

Управителят на БНБ Иван Искров е удостоен с високото отличие Орден на Леополд

Управителят на Българската народна банка Иван Искров беше удостоен с високото отличие Commander of the Order of Leopold. Орденът е най-висшият в системата на държавни награди на Кралство Белгия. Г-н Искров получава признанието за дейността си по поддържане на стабилността на паричната система в България, с което е създал благоприятни условия за белгийските инвеститори и за отличните връзки между централните банки на двете страни. Управителят на БНБ е първият българин, удостоен с тази степен на ордена.

Отличието беше връчено на 15 юли т. г. от белгийския посланик у нас Негово Превъзходителство Марк Михилсен от името на Негово Величество белгийския крал Албер ІІ. На церемонията в резиденцията на посланика присъстваха председатели на комисии в Народното събрание, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, членовете на Управителния съвет на БНБ и представители на Асоциацията на банките в България. Специално за събитието от Брюксел пристигна и управителят на Белгийската национална банка проф. Ги Куаден.

Орденът на Леополд се връчва за първи път през 1832 г. и се присъжда като отличие за заслуги на видни белгийски и чуждестранни граждани.Снимки