logo
Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

17 март 2011 г.

В Националния център за анализ на неистински и преправени банкноти и монети към БНБ е регистриран нов тип неистинска банкнота от 50 лева, емисия 2006 г.

При този тип неистински банкноти са имитирани някои от основните защитни елементи, които се проверяват най-вече от населението и касиерите от търговската мрежа, като: релефен печат, холограмна лента, воден знак, осигурителна нишка, частична имитация на УВ-изображения, микротекстовете, включително и мастилото с променящ се цвят (OVI) на лицевата страна на банкнотата.

ИСТИНСКА

НЕИСТИНСКА

Метод на проверка за разпознаване на този тип неистински банкноти:

1. При пипане с пръсти се установява хартия, различна от оригиналната банкнотна хартия. Тя е гладка и по-мека в сравнение с оригиналната.

2. При поставяне на банкнотата срещу светлинен източник за проверка на водния знак се наблюдава неточно изображение на портрета на Пенчо Славейков с видими отличителни черти.

ИСТИНСКА

НЕИСТИНСКА

3. На обратната страна на банкнотата липсва шахматното поле, оформящо регистъра на проглед.

ИСТИНСКА

НЕИСТИНСКА

шахматно поле

БНБ напомня:

В случай на съмнение относно истинността на банкнота, се обърнете към БНБ или към най-близката банка, където ще проверят банкнотата.

Ако вече сте получили неистинска банкнота, предайте я в най-близкото поделение на МВР, където ще Ви издадат документ за предаването й.

Предвид предстоящите Великденски празници бихме искали да обърнем внимание на гражданите да проверяват банкнотите, когато ги приемат.