logo
Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

9 септември 2011 г.

БНБ пуска в обращение сребърна
възпоменателна монета с нанесено оцветяване „Косе Босе”

От 12 септември 2011 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено оцветяване „Косе Босе” от серията „Български народни приказки”. Тя ще се продава на касите на БНБ за 50 лв. с ДДС.

Тази монета цели да събуди опознавателен и колекционерски интерес сред подрастващите чрез подбрана тема от приказките. Популярните и обичани български приказки са съхранили през вековете народната мъдрост. Възпитаването в морални ценности и норми може да бъде осъществявано и чрез събирането на монети, посветени на теми, свързани с хубавите и обичани български народни приказки. Монетата „Косе Босе” може да е добро начало на детска нумизматична колекция.
5 лева, 2011 г.

Български народни приказки • Косе Босе

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879”, изписана върху лентата. Околовръст са изписани „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”, номиналната стойност „5 ЛЕВА” и годината на емисия „2011”.

На обратната страна на монетата е изобразено цветно композиционно решение на приказката „Косе Босе”. Околовръст е изписано „БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПРИКАЗКИ” и „КОСЕ БОСЕ”.

ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ

Емисия

2011 г.

Номинална стойност

5 лева

Метал, проба

Ag 500/1000 с нанесено оцветяване

Качество

мат-гланц, висше

Тегло

23.33 г

Диаметър

38.61 мм

Гурт

гладък

Тираж

6000

Отсечена в

София, България

Художествен проект

Васил Попов


Прикачени файлове

Презентация на монетата Изтегли PPT (1505 KB)


Снимки