logo
Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИE

25 ноември 2011 г.

БНБ раздаде специални награди на 24 участници в конкурсите за есе и рисунка
на тема „Моята идея за български символ на европейските пари“

На 25 ноември 2011 г. подуправителят на Българската народна банка Димитър Костов връчи наградите на отличените участници в организираните от БНБ конкурси за есе и рисунка на тема „Моята идея за български символ на европейските пари”. Надпреварата бе част от представянето на изложба „Еврото” на Европейската централна банка, на която БНБ беше домакин от 16 септември до 25 ноември 2011 г., и в този период беше разгледана от над 10 000 посетители.

Конкурсите преминаха при изключителен интерес, като за по-малко от два месеца (крайният срок беше 10 ноември) в тях участваха 874 деца с рисунки и 109 младежи и възрастни с есета. Някои от тях и с повече от едно предложение за български символ на европейските пари. Както бе обявено, всеки един участник ще получи награда. Днес всички над 1000 рисунки и есета са изложени в паричния салон на БНБ, а от 28 ноември в продължение на два месеца творбите ще могат да бъдат разгледани в Музейната сбирка на централната банка. Специално сформирани комисии, включващи експерти от БНБ и външни консултанти, извършиха оценяването на творбите. Въпреки строгите критерии за подбор определянето на победителите бе изключително трудно. Причините са както в големия брой качествени творби, така и в многото интересни идеи, които предложиха участниците. Това наложи да бъдат отличени най-добрите 12 есета и 12 рисунки, вместо предвидените първи три места във всяка от категориите.

Най-малкият от участниците е Магдалена Тонева Тонева на 4 г., а най-възрастният е Асен Данаилов Михайлов на 62 г. И в двата конкурса най-често срещаните идеи са роза, житен клас, лъв, паметникът на връх Шипка и кирилицата, а характерни за есетата са предложенията кирилицата и Кирил и Методий да бъдат български символ на европейските пари. Сред най-екзотичните предложения са шарена българска черга, мартеница, Христо Стоичков, Орфей и пейзаж от българско село, включващ типична българска къща и до нея ветрогенератор. Резултатите от конкурсите показват реален интерес и висока осведоменост на подрастващото поколение към сериозни теми, като обединена Европа, единната европейска валута и европейската идентичност на България.

Всички наградени творби са публикувани на интернет страницата на БНБ тук.Снимки