logo
Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

16 декември 2011 г.

БНБ пуска в обращение златна
възпоменателна монета „Богородица Пътеводителка”

От 19 декември 2011 г. Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета „Богородица Пътеводителка” от серията „Българска иконография”. Тя ще се продава на касите на БНБ за 180 лв. без ДДС (монетата е инвестиционно злато). Това е поредната монета от серията, на която чрез авторско решение е представена реплика на двустранната икона „Св. Богородица Одигитрия (Пътеводителка)”, съхранявана от 1939 година в Националния църковен музей – София.

Монетата цели да събуди колекционерски интерес и да се превърне в подходящ подарък за предстоящите Коледни и Новогодишни празници, свързани с отбелязване на началото, на новото и на надеждата за добро.
20 лева, 2011 г.

Българска иконография • Богородица Пътеводителка

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879”, изписана върху лентата. Околовръст са изписани „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”, номиналната стойност „20 ЛЕВА” и годината на емисия „2011”.

На обратната страна на монетата е изобразен фрагмент от созополската икона „Св. Богородица Одигитрия” (ХІV – ХV век) от църквата „Св. Йоан Богослов”, и надпис „СВ. БОГОРОДИЦА ПЪТЕВОДИТЕЛКА”.

ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ

Емисия

2011 г.

Номинална стойност

20 лева

Метал, проба

Au 999/1000

Качество

мат-гланц, висше

Тегло

1.55 г

Диаметър

13.92 мм

Гурт

гладък

Тираж

6000

Отсечена в

София, България

Художествен проект

Иван Тодоров и Тодор Варджиев


Прикачени файлове

Презентация на монетата Изтегли PPT (4542 KB)


Снимки