logo
Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

10 октомври 2014 г.

Управителят на БНБ Иван Искров прие
покана за членство в The Bretton Woods Committee

Управителят на Българската народна банка Иван Искров прие покана за членство в The Bretton Woods Committee. Членството в Комитета, който е политически неутрална мрежа от лидери от цял свят, чиято цел е да популяризира значимостта на международното икономическо сътрудничество и да насърчава ефективното функциониране на бретънудските институции като фактори за световно благосъстояние, е възможно след изрична покана. Сред представените в Комитета институции са Международният валутен фонд, Световната банка, Световната търговска организация, банки за регионално развитие и институции, които предлагат финансова и техническа помощ с регионален фокус. The Bretton Woods Committee определя като негово най-голямо богатство своите членове: избрани лидери от бизнеса, науката, публичния и неправителствения сектор, филантропи, както и бивши президенти и държавници. Почетни съпредседатели са Джими Картър, президент на САЩ (1977–1981) и Джордж Буш – старши, президент на САЩ (1981–1989).

The Bretton Woods Committee се грижи за поддържането на конструктивен диалог между финансовите институции, за да улесни усилията им в борбата с бедността и безработицата и работата им по осигуряването на устойчив икономически растеж и финансова стабилност.

Като негов член Иван Искров ще присъства на The Bretton Woods Committee’s International Council Meeting. В рамките на това събитие световно признати финансови експерти и държавни лидери се срещат, за да осигурят подкрепа чрез споделяне на опит и конструктивна критика на международните финансови институции. По време на срещата те координират и обсъждат прилагането на реформи за подобряване на глобалния икономически растеж и подобряване на финансовата стабилност. Международният съвет към The Bretton Woods Committee е създаден през 2000 г., воден от идеята, че работата за международната финансова стабилност и либерализация на пазара ще се осъществява в тясно сътрудничество между частния сектор и международните финансови институции.

Сред гост-лекторите на тазгодишната среща ще бъдат – Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ, Жан-Клод Трише, президент на ЕЦБ (2003–2011), Дан Таруло, член на УС на Федералния резерв на САЩ.

В рамките на посещението си във Вашингтон управителят на БНБ г-н Иван Искров, който е и управител за България в МВФ, и подуправителят г-н Калин Христов са част от българската делегация, начело с министъра на финансите г-н Румен Порожанов за редовните годишни срещи на Управителните съвети на Групата на Световната банка (СБ) и на Международния валутен фонд (МВФ) от 10 до 12 октомври във Вашингтон, САЩ.