logo
Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

16 октомври 2014 г.

В юбилейната 135 годишнина от учредяването на Българската народна банка от октомври до декември 2014 г. във Франкфурт на Майн Европейската централна банка организира дни на културата, посветени на България, под надслов „Пъстроцветната България“.

Началото на събитието бе поставено пред многобройна публика в Alte Oper с откриващ концерт от емблематични творби на българска класическа музика.

Зрителите бяха приветствани от председателя на Европейската централна банка г-н Марио Драги, управителя на БНБ г-н Иван Искров, както и от зам.-кмета на Франкфурт на Майн г-н Феликс Земелрот.

Концертът започна с изпълнение на рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров под диригентството на маестро Григор Паликаров. На една от най-престижните немски сцени за класическа музика, Alte Oper, публиката се наслади на виртуозните изпълнения на пианиста Людмил Ангелов. Възторжените аплодисменти на публиката три пъти върнаха на сцената известния в цял свят български диригент и оркестърът повтори изпълнението на ръченица из сюитата „Тракийски танци“ от Петко Стайнов.

„Европейски дни на културата“ е ежегодно събитие, което се организира от ЕЦБ, съвместно с избрана национална банка от страните – членки на ЕС, и се провежда всяка есен във Франкфурт на Майн, Германия. Европейските дни на културата се провеждат от 2003 г., като всяка година акцентът е поставен върху културата на различна страна от Европейския съюз. Представят се разнообразни жанрове и форми от културния живот на съответната нация – класическа музика, танц, театър, литература, история и др., които стават част от най-интересните културни прояви във Франкфурт.

Мероприятието има за цел да покаже културното многообразие на ЕС и да запознава с него служителите на ЕЦБ, ЕСЦБ, жителите на Франкфурт и гостите на града от Европа и света. С тази инициатива Европейската централна банка иска да провокира интерес към националните култури и да допринесе за тяхното разбиране и взаимно приемане. Според Марио Драги, президент на ЕЦБ, проектът олицетворява мотото на Европейския съюз „United in diversity“ (единни в многообразието) и е факт необходимостта и полезността на събитие от такъв характер и мащаб.

През 2003 г. Португалия е първата страна, която е представена в рамките на Европейските дни на културата, следват дни, посветени на Полша (2004), Унгария (2005), Австрия (2006), Гърция (2007), Европейски съюз (2008), Румъния (2009), Нидерландия (2010), Италия (2011), Франция (2012) и Латвия (2013).

Членството на България в ЕС и съответно на БНБ в Европейската система на централните банки носи не само привилегии, но и отговорности. Поради това Европейската централна банка подготви, със съдействието на БНБ, програма от събития, която да демонстрира богатството на традициите и приноса на България към европейската култура. В програмата се поставя ударение на 1150-та годишнина от покръстването на българите при княз Борис-Михаил и на кирилицата.

Повече информация за Европейските дни на културата – България’2014, организирани от Европейската централна банка със съдействието на Българската народна банка, може да се открие на следните интернет сайтове:

http://www.ecb.europa.eu/events/cultural/cultdays/2014/html/index.en.html

https://www.facebook.com/culturaldays