logo Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

13 март 2015 г.

По повод на журналистически въпроси относно твърдения на председателя на Комисията по бюджет и финанси, направени в предаването „Тази сутрин“ на БТВ, заявяваме следното:

Категорично възразяваме и считаме за недопустимо овластени длъжностни лица да правят внушения за несъществуващи писма и изявления от страна на БНБ, като ги използват за политическо говорене и политически цели.

Недопустимо е каквито и да е действия и стремежи на адвокати на обвиняеми лица по случая КТБ да бъдат приписвани на БНБ, която няма нищо общо с това.

Напомняме, че БНБ никога и по никакъв повод не си е позволила да коментира частни действия на свои служители.

Убедени сме, че който и да е в страната, заемащ отговорна държавна позиция, не трябва да се превръща в говорител на лица, срещу които се водят разследвания и дела, както и на техните адвокати.

Напомняме също така, че в Република България вината все още се определя не от политиците, а от отговорните за това държавни институции.

В заключение, по повод на неверни твърдения за дейността на квесторите на КТБ обръщаме внимание върху факта, че днес те направиха публичен коментар по темата, който може да видите на страницата на КТБ.

БНБ споделя притесненията относно бавния ход на делата, свързани с обявяването в несъстоятелност на КТБ, и подкрепя законодателните промени, предвиждащи в случай като този да бъдат назначавани синдици.