logo Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

15 юли 2015 г.

Днес в Българска народна банка се проведе традиционната церемония по встъпването в длъжност на новоизбрания управител на БНБ - г-н Димитър Радев.

Досегашният управител на БНБ г-н Иван Искров, който бе на този пост два мандата от 2003 до 2009 и от 2009 до 2015 г., благодари за честта да бъде начело на институцията в продължение на 12 години. Той изрази задоволство от навременния избор на нов управител от 43-тото Народно събрание и поздрави г-н Радев с встъпването му в длъжност, като му пожела да отстоява с твърдост независимостта и достойнството на Централната банка, както през вчерашния ден при обявяване на екипа си.

От своя страна г-н Радев благодари на г-н Искров за постигнатото през последните 12 години, за участието на БНБ в подготовката на членството на страната ни в ЕС и при самото членство. Според г-н Димитър Радев кризата от последната една година е овладяна и БНБ ще излезе от нея много по-силна.

В знак на приемственост Иван Искров символично връчи на г-н Радев сребърния звънец, с който се откриват и закриват в последните 12 години заседанията на УС на БНБ. Г-н Искров подчерта, че решенията в този период са приемани с консенсус и изрази убеденост, че тази традиция ще бъде запазена.

На церемонията присъстваха управители на БНБ от последните повече от 30 години – Васил Коларов, Тодор Вълчев, Любомир Филипов, Светослав Гаврийски, членове на УС на БНБ, ръководители на търговски дружества, в които БНБ има участие и ръководителите на дирекции на Централната банка.Снимки