logo
Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

14 септември 2018 г.

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна
монета с нанесено частично позлатяване „Цар Иван Асен II“

От 17 септември 2018 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване „Цар Иван Асен II“ от серията „Средновековни български владетели“.

Цената на монетата е 78 (седемдесет и осем) лева.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

В периода от 17 септември до 19 септември 2018 г., включително, всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Цар Иван Асен II“ ще се продава без ограничения.

Списък на офиси и клонове на банки, в които ще се продава новата възпоменателна монета „Цар Иван Асен II“, емисия 2018 г. (линк).
10 лева, 2018 г.

Средновековни български владетели • Цар Иван Асен II

На лицевата страна на монетата в позлатен медальон e изобразен печат на цар Иван Асен II. Отдолу са номиналната стойност „10 ЛЕВА“, емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата и годината на емисията „2018“. Околовръст горе е изписано „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

На обратната страна на монетата, отделено със зрънчест пръстен, е изображение на конница, предвождана от цар Иван Асен II, носещ на копието си нарушения мирен договор. Околовръст по външния пръстен е изписано „СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ“ и „ЦАР ИВАН АСЕН II“.

ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ

Емисия

2018 г.

Номинална стойност

10 лева

Метал, проба

Ag, проба 925/1000,
с нанесено частично позлатяване

Качество

мат-гланц, висше

Тегло

23.33 г

Диаметър

38.61 мм

Гурт

гладък

Тираж

3000

Отсечена в

Монетен двор ЕАД

Художествен проект

Елена Тодорова и Тодор Тодоров


Прикачени файлове

Списък на офиси и клонове на банки, в които ще се продава новата възпоменателна монета "Цар Иван Асен II", емисия 2018 г. Изтегли XLSX (22 KB)


Презентация на монетата Изтегли PDF (861 KB)


Снимки