logo Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

4 януари 2019 г.

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна
монета „Пловдив – Европейска столица на културата“

От 7 януари 2019 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Цената на монетата е 78 (седемдесет и осем) лева.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

В периода от 7 януари до 9 януари 2019 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Пловдив – Европейска столица на културата“ ще се продава без ограничения.

Списък на офиси и клонове на банки, в които ще се продава новата възпоменателна монета „Пловдив – Европейска столица на културата“, емисия 2019 г. (линк).
10 лева, 2019 г.

Пловдив – Европейска столица на културата

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата; околовръст има надписи: „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, годината на емисията „2019“ и номиналната стойност „10 ЛЕВА“.

На обратната страна на монетата е изобразен Античният театър в Пловдив;
околовръст има надписи: „ПЛОВДИВ“ и „ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА“.

ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ

Емисия

2019 г.

Номинална стойност

10 лева

Метал, проба

Ag 925/1000

Качество

мат-гланц, висше

Тегло

23.33 г

Диаметър

38.61 мм

Гурт

гладък

Тираж

3000

Отсечена в

Монетен двор ЕАД

Художествен проект

Пламен Чернев и Преслав Чернев


Прикачени файлове

Списък на офиси и клонове на банки, в които ще се продава новата възпоменателна монета "Пловдив – Европейска столица на културата", емисия 2019 г. Изтегли XLSX (25 KB)

Презентация на монетата Изтегли PDF (758 KB)

Снимки