logo Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

6 юни 2004 г.

Днес, 6 юни 2004 г. (неделя), се състоя бизнес обяд, даден от името на Управителния съвет на БНБ в резиденция "Бояна" по повод 125-годишния юбилей на банката. На него присъстваха премиерът Симеон Сакскобургготски и 43-ма чуждестранни гости - управители и подуправители от 39 страни от четири континента, пристигнали за тържествата на централната банка. Гост-лектор на обяда беше Стенли Фишер, президент на Ситигруп Интернешънъл и бивш Първи заместник-управляващ директор на МВФ, който говори на тема “България от хиперинфлация до валутен борд към Европейски валутен съюз”.

Поздравления и пожелания към БНБ поднесоха управителят на Гръцката централна банка д-р Николас Гарганас, управителят на Национална банка на Дания Йенс Томсън, президентът на Холандската централна банка Нют Велинг, управителят на Южноафриканската централна банка Мбоени и други гости.

Акценти на разговорите по време на обяда бяха приключването на преговорите за присъединяване на България към Европейския съюз, основните предизвикателства пред БНБ, свързани с очакването банката да стане член на Европейската система на централните банки, и бъдещото членство на страната ни в Европейския икономически и паричен съюз.

От името на УС на БНБ и от свое лично име Иван Искров благодари на гостите за признанието и уважението, което те оказаха на Българската народна банка чрез присъствието си, и ги покани да посетят отново България.

Снимка от събитието можете да намерите в рубриката "За нас", раздел "Фотогалерия".