logo Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

25 октомври 2004 г.

<br>

Европейската централна банка е решила да покани Българската народна банка със статут на наблюдател в комитетите на ЕСЦБ и Генералния съвет на ЕЦБ, след като бъде подписан договорът за присъединяване на Р България в ЕС през 2005 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е решила да покани БНБ със статут на наблюдател в комитетите на Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) и Генералния съвет на ЕЦБ, след като бъде подписан договорът за присъединяване на Р България в ЕС. Това стана ясно на 25 октомври 2004 г. (понеделник), когато официална делегация от ЕЦБ, водена от Томазо Падоа-Скьопа, член на Изпълнителния съвет и на Управителния съвет на ЕЦБ, посети Българската народна банка. Г-н Падоа-Скьопа пряко отговаря в ЕЦБ за международните и европейки отношения, за въпросите на финансовия надзор и стабилността и правните въпроси.

Това е първото официално посещение в България на делегация от Европейската централна банка на такова високо равнище. Представителите на ЕЦБ обсъдиха с българските си колеги новия етап на сътрудничество и интензифициране на взаимоотношенията между двете институции във връзка с предстоящото членство на БНБ в ЕСЦБ. По време на срещите си с управителя и подуправителите на БНБ делегацията се информира за състоянието и тенденциите в развитието на икономиката, финансовата стабилност и финансовия сектор у нас.

По време на визитата си г-н Падоа-Скьопа ще се срещне с главния преговарящ на България с ЕС и министър по европейските въпроси г-жа Меглена Кунева и с министъра на финансите г-н Милен Велчев.

Снимка от събитието е публикувана в рубриката "За нас", раздел "Фотогалерия".