logo
Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

27 февруари 2006 г.

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА ЕЦБ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Жан-Клод Трише, президент на Европейската централна банка, посети България по покана на Ивайло Калфин, заместник министър-председател и министър на външните работи, и Иван Искров, управител на Българската народна банка. Той изнесе лекция на тема „Поглед към разширяването на ЕС и еврозоната: вижданията на ЕЦБ”, организирана от Българския дипломатически институт.

Президентът на ЕЦБ се срещна с управителя и Управителния съвет на Българската народна банка. Г-н Трише и г-н Искров обсъдиха бъдещото сътрудничество между Европейската централна банка и Българската народна банка при подготовката й за членство в Европейската система на централните банки с приемането на България в Европейския съюз и плановете на България за присъединяване към еврозоната след присъединяването й към Европейския съюз.

По време на посещението си в София Жан-Клод Трише се срещна с президента Георги Първанов, министър-председателя Сергей Станишев и министъра на финансите Пламен Орешарски. Президентът на ЕЦБ бе информиран за последните икономически промени в България и ускорената програма на правителството за изпълнение на изискванията на ЕС преди присъединяването към него.