logo
Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

<br>

<br>

СРЕЩА НА УПРАВИТЕЛИТЕ НА ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ НА ФРАНКОФОНСКИТЕ ДЪРЖАВИ

СОФИЯ, 11 – 13 МАЙ 2006 Г.

<br>

Тринадесетата среща на управителите на централните банки на франкофонските държави се състоя в София на 11 - 13 май 2006 г. по покана на Иван Искров, управител на Българската народна банка.

Този форум, който е създаден по инициатива на централната банка на Франция през 1994 г., обединява днес около 40 централни банки.

Управителите на централните банки на франкофонските държави се събират веднъж годишно, за да обсъдят въпроси от взаимен интерес и да споделят своите анализи и опит.

По време на срещата в София управителите обмениха своите гледни точки по темите за финансовата стабилност и икономическата интеграция.

Заседанията бяха организирани в две сесии. Първата сесия бе обект на различни дискусии относно системния риск и стабилността на банковата система, глобалните дисбаланси, преките чуждестранни инвестиции в банковата система, надзора на банковата система и предизвикателствата, свързани с прилагането на Базел II, финансовите конгломерати, както и бързото нарастване на кредита.

Втората сесия бе посветена на институционалните аспекти в дейността на централните банки (независимост, прозрачност, отчетност) и на въпросите, свързани с участието в процеса на регионална интеграция (например в еврозоната или в зоната на франка).

Бе взето решение следващата среща да се проведе през 2007 г. в Берн по покана на Швейцарската национална банка.