logo Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

26 ноември 2015 г.

Днес БНБ представи нова разменна
монета с номинална стойност 2 лева, емисия 2015 г.

Днес подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Емисионно“ г-н Калин Христов представи новата разменна монета с номинална стойност 2 лева, емисия 2015 г., която влиза в обращение от 7 декември 2015 г. На пресконференцията присъстваха Главният касиер на БНБ г-н Стефан Цветков, директорът на дирекция „Емисионна политика и контрол“ г-н Христо Дичовски, изпълнителният директор на „Монетен двор“ ЕАД г-н Цветан Буюклийски и авторът на художествения проект на монетата г-жа Ваня Димитрова. С днешното представяне централната банка стартира национална информационна кампания за новата разменна монета: в клоновете на всички търговски банки, пощенски станции, аерогари, гранични пунктове, градския транспорт, големи търговски вериги и др.

Материали за кампанията може да намерите тук.
2 лева, 2015 г.

На лицевата страна на монетата в центъра на вътрешния кръг е обозначена номиналната стойност с цифрата „2“, набраздена с линии. По периферията са изобразени графични елементи от пресечени линии, разположени и във вътрешния кръг, и по външния пръстен. В долната част на монетата е изписан текстът „ЛЕВA“. Буквите започват от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг. Годината на емисията, „2015“, е разположена върху външния пръстен, вдясно от текста „ЛЕВA“.

На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски и са изписани годините „1722 – 1773“. Върху външния пръстен – текстовете „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ и „БЪЛГАРИЯ“.

ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ

Номинална стойност

2 лева

Метал

двукомпонентна монета;
вътрешен кръг от сплав със златист цвят - CuNiZn,
външен пръстен от сплав със сребрист цвят - CuNi

Емисия

2015 г.

Тегло

9 г

Диаметър

26.5 мм

Гурт

редуващи се назъбени и гладки сектори

Художествен проект

Ваня Димитрова


Прикачени файлове

Презентация на монетата Изтегли PPT (5150 KB)

Снимки